Grasverzorging

De meeste mensen denken dat gras niet zoveel verzorging nodig heeft, zo nu en dan grasmaaien en dan is het klaar. Maar er is meer waar rekening mee gehouden dient te worden. Om u een handje op weg te helpen geven we u wat tips.

Beluchten

Als er op een gazon veel wordt gelopen, kan de grond een moeilijk bereikbare plaats voor de graswortels en het bodemleven worden. Na enige tijd wordt de grond zo hard dat ook lucht, water en voedingstoffen moeilijk de wortelzone kunnen bereiken. Om vaste grond los te maken kan er gebruik worden gemaakt van een machinale beluchter. Een goedkopere manier is schoenbeluchters, dit zijn dunnen naalden die aan de schoenen worden gebonden. De naalden maken kleine doorgangen voor lucht en water in de grond en het gazon wordt zo optimaal belucht.

Verminderen van vilt

Vilt is een laag van dood gras en wortels die zich gedurende tijd hebben opgehoopt. Wanneer deze laag meer dan een halve centimeter is, zorgt dit voor blokkering van de luchtstroom, water en voedingsstoffen naar de ondergrond. Hierdoor kunnen graswortels niet goed meer naar beneden groeien en in elkaar verstrengeld raken. Daarnaast is een gazon met een groot viltprobleem vatbaarder voor ziekten en plagen. U kunt een viltprobleem vaak herkennen aan dode of kale plekken op het gazon. Een ander signaal is een sponsachtig gevoel wanneer u over het gazon loopt. Bij weinig vilt kan het probleem meestal verholpen worden door stevig te harken. Is er sprake van ernstig vilt, dan kan een verticuteermachine een oplossing zijn.

Maaihoogte

Om een wortelgestel te verkrijgen die goed de warmte en droogte kan weerstaan, is het belangrijk om niet te kort te maaien. De meeste gazons hebben een hoogte van 3 tot 5 cm, zo heeft het gras nog voldoende groen bladoppervlak op overschot voor zijn fotosynthese. Belangrijk bij het maaien is dat de messen van de grasmachine echt scherp zijn, zodat het gras mooi afgesneden wordt en niet wordt afgescheurd.

Is uw gazon toe aan een grondige opknapbeurt? U kunt een gehele grasverzorging laten doen door een hovenier.