Plantadvies

Op deze pagina vindt u advies voor uw planten in de tuin over de verschillende jaargetijden heen. U kunt ook een persoonlijk plantadvies vragen.

Voorjaar

In het voorjaar, vanaf begin maart, is het tijd om de vaste planten op te schonen. Knip alle dode stengels af en verwijder dode bladeren. De heggenschaar is hierbij ideaal gereedschap. Wintergroene vaste planten die er nog goed uitzien, kunt u met resultaten. Als u denkt dat ze toch een opknapbeurt nodig hebben, kunt u wat bijknippen. Als een plant in mei nog niet mooi bloeit, is hij waarschijnlijk dood en kunt u hem beter vervangen.

Zomer

Een aantal lagere soorten, zoals salvia, nepeta en trollius kunnen na het hoogtepunt van de bloei sterk worden terug geknipt. Hierna zal een tweede bloei volgen. Let in de zomer op dat vaste planten voldoende water en voeding binnen krijgen. Watergebrek kan leiden tot een kortere bloeiperiode en kleinere planten. Voedseltekort leidt tot kleinere bloemen en de planten groeien niet goed. Daarbij lopen ze ook een groter risico op schimmels.

Knip aangetaste delen weg en geef de planten daarna organische meststoffen en voorzie ze regelmatig van water. Vervang een aangetaste of zieke plant door een sterkere soort, dat is milieuvriendelijker dan de plant steeds te bespuiten.

Najaar

In het najaar hebben de vaste planten behoorlijk wat verzorging nodig. Knip uitgebloeide stengels kort af en bescherm de soorten die niet helemaal winterhard zijn. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een laagje coniferentakken op de grond dicht bij de wortels te leggen, of strooi potgrond tussen de planten. Laat afstervende stengels en blad van vaste planten in de herfst zoveel mogelijk zitten, dit voorkomt dat vorst later schade aan kan richten. Waar het voorkomt dat de doden plantenmassa groenblijvers kan verstikken, moet u de planten kort afknippen. Compenseer dit door rond de wortels potgrond te strooien.

Winter

Strooi in de winterperiode een laag compost van ongeveer een centimeter of drie over de vaste planten, zo zullen ze vanaf het voorjaar maandenlang groeien en bloeien. U kunt er ook nog gedroogde koemest of beendermeel bij strooien.