Snoeien

Kennis van de groeiwijzen van de bomen en struiken is voor snoeiwerk van essentieel belang. Snoeiwerk is daarom ook vakwerk. Wanneer u geen groene vingers heeft, is het nog beter niet te snoeien dan verkeerd snoeiwerk. Laat het snoeiwerk over aan de echte vakmannen, zodat u ervan verzekerd bent dat uw mooie tuin mooi blijft.

Belang van snoeien

Er zijn een aantal redenen waarom er gesnoeid moet worden.

  • In eerste instantie wordt er gesnoeid voor de vorm. Hierbij is kennis van het gewas belangrijk. De juiste takken moeten gesnoeid en/of verwijderd worden om tot een juist eindbeeld te komen.
  • Een tweede reden om te snoeien is dat het gewas gezond wordt gehouden. Hieronder vallen voornamelijk houtachtige gewassen. Probleemtakken worden verwijderd waarbij de natuurlijke vorm wordt behouden. Probleemtakken zijn onder andere schurende takken, plakoksels en takken met ziektes.
  • Ten derde wordt er gesnoeid om meer bloemen en vruchten te krijgen. Planten die op een vruchtbare grond staan, groeien vaak sterk.

Het kan voorkomen dat deze groei te sterk is en dit gaat ten koste van de bloemen en vruchten. Om de bloei en de vorming van vruchten te bevorderen worden de takken gesnoeid. Het is belangrijk dat dit op het juiste tijdstip wordt uitgevoerd. Daarbij is het ook belangrijk om te weten op hoeveel jarig hout het gewas bloeit of vrucht draagt, dit bepaalt voor een groot deel welke snoeimethode er wordt toegepast.

Bomen

Een hovenier snoeit niet enkel hagen en planten, maar ook het snoeiwerk van bomen voeren ze uit. Dit doen ze door middel van klimwerkers en met het gebruik van hoogwerkers. En zijn in het bezit van de juiste machines om het snoeiwerk zo effectief en snel mogelijk uit te voeren.